3 Temmuz 2012 Salı

Open Monitor ile Yaz

Bu yaz için Google'ın düzenlediği Summer of Code'da Umit Project'in Open Monitor projesine kabul edildim. Open Monitor, tüm dünyadaki internet bağlantı durumunu monitörleyen dağıtık bir çok parçalı sistem. Amacı farklı hedefler için başta HTTP/DNS ve diğer (SMTP gibi bloklanma ihtimali yüksek) servislerin dünyanın farklı yerlerindeki çalışabilirliğinin kontrolünün sağlanması ve bunların http://www.openmonitor.org üzerinden raporlanmasını içeriyor. Bu internet yasaklarını daha somut bilgilerle gözlemleyebileceğimiz anlamına geliyor. Sonuçta oluşacak utanç haritasında Türkiye'nin durumu da ortaya çıkacak.

 Sadece bloklamaları değil, teknik arızaların işaret edilmesi de mümkün. Örneğin eğer bir yerlerdeki fiber optik kabloda bir kesinti ya da yönlendiricide bir sorun yaşanıyorsa Open Monitör sorunlu yönlendiriciyi tesbit edip haritasında bildiriyor (basit bir traceroute implementasyonunu kullanarak). 

Sistemin çalışması için, gönüllü kişilerin bilgisayarına kuracağı istemci uygulamaları arkaplanda sunucudan aldığı testleri çalıştırarak raporlarını sunucuya bildiriyor. Eğer siz de gönüllü iseniz yakın zamanda çıkacak beta versiyonundan sonra sadece programı bilgisayarınızda çalıştırarak katkıda bulunabilirsiniz.  Beta sürümünden haberdar olmak için web sitesinin sağ kısmındaki kutucuğa mailinizi yazarak abone olabilirsiniz.

0 yorum: